V každé domácnosti jsou jiné stravovací zvyklosti. Některá rodina upřednostňuje dietní jídla, která nevyžadují zvláštní dochucovací prostředky. Jiná zase klade velký důraz na jeho závěrečném zvýraznění chutí. Mezi základní druhy koření, které by nemělo chybět v žádné domácnosti, určitě patří petržel, česnek, pažitka, pepř, kmín, česnek, majoránka, paprika, skořice či vanilka. Pokud chcete, aby vaše domácnost zavoněla netradičním kořením, vyzkoušejte:
Koření v domácnosti
Zázvor– mívá nažloutlou barvu a výraznou pryskyřičnou chuť. Hojně se používá v čínské kuchyni. Použít ho můžete jak do sladkých, tak i slaných jídel – guláše či pečených mas. Působí příznivě na lidské zdraví.
Saturejka– její čerstvě namletá, usušená nať je vhodná při přípravě slaných pomazánek, polévek, zapékané zeleniny, mletých mas či luštěninových pokrmů. Přidává se do bylinných likérů, které jsou používány na žaludeční potíže.
Kurkuma– neboli indický šafrán má protizánětlivé účinky a podporuje funkci mozku. Používá se v kari koření a svoji žlutou barvou a zemitou pepřovitou chutí je vhodným doplňkem těstovin, polévek, rýže. Přidává se i do nápoje nazvaného „zlaté mléko“, které působí léčivě na organismus.
Chilli papričky– jsou malé, ale se silnou vůní. Jsou ostré díky látce kapsaicin, kterou obsahují. Mimo ní i vitamín C a B karoten. Papričky podporují chuť k jídlu a zároveň mají příznivý vliv na zažívání. V malém množství se jimi dají dochutit téměř všechny druhy slaných pokrmů. Dokonce se mohou přidat i do čokolády.
Police s kořením
Oregano– se nejčastěji používá k dochucení pizzy a slaného pečiva. Má výraznou chuť a je nedílnou součástí provensálského koření. Pro jeho protizánětlivé účinky se odvar se sušených lístků využívá na obklady i jako přísada do koupele.
Kardamon– po namletí je ceněným kořením a dá se jím dochutit jak sladká jídla a ovocné likéry, tak i uzeniny a mletá masa. Semena kardamonu zahánějí únavu a pomáhají při horečnatých stavech.