Brambory
 
Bramboru rozpůlte a dejte ji na kuchyňskou utěrku vysušit. Nechte ji tak celou noc. Poté zasaďte bramboru do zeminy a jednou za čas zalívejte např. jednou v týdně.
 
Salát
 
Když už jste valnou část salátu použili k večeři, tak jeho spodní část můžete znovu použít – minimálně 2 cm. Do skleničky nalijte maličko vody a dejte do ní zbytek salátu. Po několika dnech by se měly objevit kořínky. Až je uvidíte, což může být 5 až 7 dnů, tak můžete kořen přenést do hlíny. Úplně stejné to bude platit pro jarní cibulku a celer řapíkatý.
Zdravé a oblíbené avokádo
 
Citrón
 
Rozpůlte citrón a vyberte z něj všechny pecky. Propláchněte je a nevysušujte je. Vystřihněte spodek plastové láhve. Připravte si hlínu a květináč, do kterých dáte citrónová semínka. Zalijte je a navrch dejte spodek láhve, který bude vašim malým skleníkem. Nezapomeňte to celé dát někam, kde bude teplíčko. Skoro stejný postup platí i pro jahodu, které semínka musíte ale právě vysušit – kolem 2-3 dní. 
 
Jablka, hrušky a třešně
 
Tato semínka musíte dát to kuchyňských ubrousků a zvlhčit rozprašovačem a následně je dát do lednice, dokud se neobjeví výhonky. Teprve potom je můžete zasadit.
 
Rajče
 
S rajčetem je to úplně jednoduché. Rozpůlíte je a dáte jednu polovičku rovnou do hlíny, nejlépe někam na teplé místo. Jednou týdně zalévejte.
Rajčata v kuchyni
 
Avokádo
 
S avokádem je to trošičku složitější, protože když už z něj dostanete pecku, tak jí musíte propíchnout párátky, ale takovým způsobem, aby pouze její spodek byl ponořen do vody ve skleničce. Když stonek bude mít víc než 15 cm, tak jej rozpůlte a až se objeví listy, tak zasaďte. Podobnou věc uděláte i s vrškem ananasu, který ale na rozdíl od pecky avokáda musíte vysušit.
 
Pokud tedy přemýšlíte, že musíte jít do obchodu nakoupit, tak zkuste příště si něco ze zeleninových a ovocných zbytků nechat a možná se vám podaří ušetřit doopravdy spoustu peněz.