Všichni moc dobře víme, že si kupujeme nadbytečné množství jídla, pití v PET lahvích, šamponu a gelů v plastových obalech, dokonce každá žena měsíčně spotřebuje průměrně půl kilogramu vatových tamponků. Aby se zamezilo vzniku obrovského množství odpadu, který vytváříme každý z nás, rozhodla se před třemi roky malá skupina lidí v Anglii, že životní styl, který se bude snažit minimalizovat množství věcí, které k životu potřebujeme a následně vyhodíme, pojmenují Zero waste. Skupina se dočkala velké podpory ale i posměšků z řad vědců nebo doktorů. Podle nich není možné takto omezovat své základní lidské potřeby, pokud člověk chce žít kvalitní a komfortní život ve dvacátém prvním století. Co všechno tedy životní styl nulové spotřeby obnáší a dokázali byste ho žít i Vy?
balíky papírů

Nekupujte si kávu cestou do práce

Pokud patříte mezi ten typ lidí, co si ráno v kavárně nebo v McDonalds koupí kávu v papírovém kelímku, měli byste vědět, že ročně jen na Vašich ranních kávách vytvoříte zhruba 5 kilogramů odpadu. Není to zbytečně mnoho? Zero waste radí, abyste si koupili termohrnek a vstali o pět minut dříve. Domácí káva přece jen chutná lépe a neutrácíte zbytečné peníze!
zahradní odpad

Tuhé šampony

S každým vypotřebovaným šamponem odchází i jeden plastový flakon. V průměru každý Čech spotřebuje ročně čtyři až pět šamponů. Jen si představte tu hromadu obalů na šampony, kterou jste za svůj život vytvořili! Kupujte si raději šampony tuhé, velký výběr Vám poskytne například veganská značka Lush. Krásně voní a neobsahují zbytečné silikony a parabeny.
plastový odpad

Zahoďte jednorázové výrobky

Kelímky, ubrousky, příbory, podtácky a talířky– to vše se dá nahradit něčím, co máte doma. Jen si na to stačí vzpomenout a na cestu, dovolenou nebo kempování si toto náčiní vzít s sebou. Takový papírový ubrousek nahradí látkový, talíře nahradí starý dobrý ešus!

Snažte se naši planetu šetřit, máme jen jednu.